Noua modalitate de desfacerere a casatoriei prin divort

Subiectul acestui post il reprezinta poate una dintre cele mai mediatizate modificari aduse de Legea 202/2010 cunoscuta si ca Mica Reforma a Justitiei si anume diversificarea posibilitatilor de desfacere a casatoriei de care pot beneficia acum cuplurile ce intampina probleme insurmontabile.

Data fiind efervescenta pe care a dobandit-o subiectul, in ciuda importantei relativ reduse pe care o are in comparatie cu alte institutii juridice, avand in vedere ca nu pune mari probleme practicienilor de drept, ne-am hotarat sa abordam aceasta tema din perspectiva aspectelor ce trebuie luate in considerare de catre persoanele interesate inainte de a alege o cale pentru desfacerea casatoriei.

Noutatea introdusa prin modificarea Codului Familiei este reglementarea divortului pe cale administrativa. Legiuitorul a hotarat sa dea posibilitatea persoanelor casatorite sa puna capat acestei stari chiar acolo unde aceasta a luat nastere: in fata ofiterului de stare civila sau a notarului public, ca o solutie ce reflecta principiul simetriei actelor juridice.

La prima vedere aceasta alegere este cea mai simpla cale de urmat considerand timpul scurt in care isi produce efectele: 30 de zile de la depunerea cererii, perioada in care sotii se pot razgandi si inca 15 zile pentru eliberarea certificatului de divort, precum si cuantumul relativ redus al taxelor percepute. Sotii ar trebui sa tina cont si de faptul ca aceasta posibilitate este rezervata doar celor care sunt de acord cu desfacerea casatoriei si nu au copii minori rezultati din aceasta. In plus, nu este de neglijat faptul ca la cel mai mic semn de divergenta al sotilor cu privire la divort, chiar si cu privire la chestiunii accesorii cum ar fi numele purtat dupa divort, cererea acestora va fi respinsa si vor fi indrumati catre judecatorie. De asemenea chestiunile legate de impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei nu vor fi transate pe aceasta cale, fiind necesara initierea unui partaj.

Prin urmare, inainte de a lua o decizie si a porni spre ofiterul de stare civila sau notarul public cu cererea de divort, sotii ar trebui sa verifice daca indeplinesc conditiile cerute pentru divort, iar daca exista indoieli sa se adreseze unui avocat, singurul in masura sa-i consilieze in vederea desfacerii casatoriei in fata instantei, ocazie cu care pot fi rezolvate si chestiunile accesorii desfacerii casatoriei, fie ele patrimoniale ori nepatrimoniale, in contextul in care si aici au intervenit modificari in sensul eliminarii termenului de un an de la casatorie pentru desfacerea acesteia prin acord.

0 Responses to “Noua modalitate de desfacerere a casatoriei prin divort”


Comments are currently closed.