La 99 de ani Maria Atanasiu castiga lupta cu statul roman la CEDO

Anul trecut am reprezentat reclamantele in prima cauza pilot la Curtea Europeana a Drepturilor Omului impotriva Romaniei – Maria Atanasiu si Iuliana Ileana Poenaru. Astazi, dupa 10 ani de la data introducerii actiunii pe rolul instantelor romane, Statul Roman a inteles in sfarsit sa-si execute obligatia de plata a despagubirilor. Maria Atanasiu implineste astazi 99 de ani.

La nivel intern, instantele judecatoresti au considerat ca este inadmisibil sa revendici propriul imobil, trimitand reclamantele sa urmeze procedura legilor de reparatie, pe care – culmea ironiei – acestea chiar o urmasera in paralel incepand cu anul 1996, fara niciun rezultat pana in prezent.

Totusi, Inalta Curte a apreciat ca timpul scurs pana la momentul respectiv (“numai” 9 ani) nu era suficient pentru a considera procedura respectiva ca fiind un fiasco si au indemnat reclamantele sa continue sa astepte, in ciuda varstei inaintate, de “numai” 93 de ani la momentul respectiv, a reclamantei Maria Atanasiu.

A fost nevoie de o plangere la Curtea Europeana, transformata in prima cauza pilot impotriva Romaniei, pentru a se constata ca actiunea reclamantelor nu numai ca era admisibila, dar era intemeiata. Dupa 6 ani de la data la care Inalta Curte respingea actiunea reclamantelor, Statul Roman, condamnat rusinos de Curtea Europeana, si-a executat in sfarsit obligatia de plata a despagubirilor pentru imobilul nationalizat.

Maria Atanasiu implineste astazi 99 de ani. Pentru mine, ca avocat care am avut onoarea sa ii reprezint interesele, Maria Atanasiu este o invingatoare. A crezut in dreptate, a luptat pentru dreptate si a castigat dreptate. Chiar daca acest lucru a necesitat 10 ani de lupta si procese care nu s-au finalizat fericit la nivel intern. Chiar daca acest lucru a insemnat depasirea unor piedici dintre cele mai absurde, incepand cu birocratia inerenta instituiilor romane si terminand cu acuzatii grave cu scop evident sicanator.

Maria Atanasiu nu se identifica deloc cu majoritatea romanilor. Nu este nici dintre aceia care urmaresc sa se imbogateasca peste noapte din afaceri imobiliare si nu este nici dintre aceia care, satui de neputinta in fata autoritatilor publice, abandoneaza lupta, cesionandu-si drepturile litigioase pentru sume de multe ori derizorii. Maria Atanasiu nu a cerut decat ceea ce i se cuvenea, insa a cerut asta pana cand a obtinut efectiv ceea ce i se cuvenea. Nu s-a lasat infranta atunci cand instantele interne i-au spus ca 9 ani de asteptare nu sunt suficienti. Nu s-a lasat infranta nici atunci cand au trecut ani buni dupa introducerea plangerii la Curtea Europeana, fara sa primeasca vreun semn. A asteptat cu rabdare si demnitate. Si a invins sistemul. Cazul Mariei Atanasiu ar trebui sa fie un exemplu pentru toti romanii. Pentru ca putini sunt aceia care reusesc fara sa faca compromisuri. Si foarte putini sunt aceia care indraznesc sa spere atunci cand sistemul nu-ti da nicio sansa. Maria Atanasiu implineste astazi 99 de ani. A primit in sfarsit de la Statul Roman suma de bani care i se cuvenea. Dupa 10 ani. La varsta de 99 de ani. Din fericire, a primit-o personal.

Cu mandrie si onoare ma bucur ca am contribuit la aceasta victorie. Cu admiratie ii multumesc Mariei Atanasiu ca mi-a dovedit ca, indiferent de solutiile din dosarele in care eu reprezint interesele clientilor, exista clienti invingatori. Cu speranta ca fiecare mica victorie impotriva sistemului se va transforma intr-o schimbare de care sa profite oameni poate mai putin curajosi sau mai putin rabdatori, voi continua fara compromisuri. Prezentul nu este prea stralucitor, dar viitorul imi va da dreptate.

0 Responses to “La 99 de ani Maria Atanasiu castiga lupta cu statul roman la CEDO”


Comments are currently closed.